Main menu:

Ilmastointi

Ilmastointi on hyvin tärkeää ihmisen hyvinvoinnille. Sisätiloissa raikasta ilmaa tarvitaan runsaita määriä. Lisäksi hyvä ilmastointi on tärkeä allergioiden ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Koneellinen ilmastointi

Ilmanvaihtokone on laite, joka kierrättää rakennuksen ilmaa. Ilmanpaineen avulla tuoretta ilmaa kuljetaan huoneisiin ja jo käytetty ilma (ns. jäteilma) johdetaan ulos rakennuksesta. Osassa ilmanvaihtojärjestelmiä käytetään ilmastointi hoidentaan koneellisesti eli ilmanvaihtokoneella ja osassa ei.

Nykyiset ilmanvaihtoneet ottavat lämmön talteen jäteilmasta. Tämän lämpöenergian avulla esilämmitetään tarvittaessa tuloilmaa.

Koneellinen poistoilmajärjestelmä

Koneellinen poistoilmajärjestelmä poistaa ilman koneellisen huippuimurin avulla. Kyseessä ei ole varsinainen ilmanvaihtokone. Tuore ilma tuodaan sisään korvausilmaventtiilejä käyttäen, tai osassa järjestelmiä, rakennusten raoista.

Painovoimainen poistoilmajärjestelmä

Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei käytä ilmanvaihtokonetta ollenkaan. Ilman liikkuminen tapahtuu lämpötilan, korkeuden ja tuulen aiheuttamien paino-erojen avulla. Tämä, kuten kaikki ilmastointijärjestelmät, tarvitsevat toimivan suunnittelun jossa otetaan huomioon vuodenaikaiset tuloilman (eli ulkolämpötilan) vaihtelut ja ilmanpainevaihtelut.